____________________________________ » Strona główna ____________________________________ » Pomoc Społeczna ____________________________________ » Rodzina ____________________________________ » Klub Senior + ____________________________________ » Dodatek osłonowy ____________________________________ » Kontakt ____________________________________ |
PRODUKTY Z BANKU ŻYWNOŚCI _____________________________________________________ opublikowano: 2024-02-21
.
Kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Tarnowie Opolskim informuje, że od dnia 26.02.2024 r. można będzie składać wnioski w celu otrzymania produktów z Banku Żywności. AKTUALNE KRYTERIA TO :
Podczas kwalifikacji należy wykazać dochód netto za miesiąc poprzedzający złożenie wniosku.
Podprogram 2023 przewiduje około 34 kg żywności na osobę. Artykuły: 1) Artykuły warzywne i owocowe − Groszek z marchewką − Koncentrat pomidorowy − Dżem truskawkowy 2) Artykuły skrobiowe − Makaron jajeczny świderki − Mąka pszenna − Kasza jęczmienna − Płatki owsiane − Herbatniki maślane − Kawa zbożowa rozpuszczalna 3) Artykuły mleczne − Mleko UHT − Ser podpuszczkowy dojrzewający 4) Artykuły mięsne − Szynka wieprzowa mielona − Szynka drobiowa − Pasztet wieprzowy − Szprot w oleju 5) Cukier − Cukier biały 6) Tłuszcze − Olej rzepakowy . 7) Dania gotowe − Fasolka po bretońsku Więcej informacji można uzyskać pod numerem telefonu: 774003550 wew.20 Wnioski należy składać w siedzibie Ośrodka przy ul. Cmentarnej 5 w Tarnowie Opolskim w godzinach urzędowania: Poniedziałek 7-16 Wtorek-czwartek 7-15 Piątek 7-14
Program Operacyjny POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018, a jej celami szczegółowymi są:
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2017 – czerwiec 2018 Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywność do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa opolskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących. KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI: 1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie. 2. Sposób kwalifikacji: OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób; OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL; OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH: 1. Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych w formie paczek żywnościowych lub posiłków. 2. Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skald zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje: 1.1. groszek z marchewką 4 kg, 1.2. fasola biała 4 kg, 1.3. koncentrat pomidorowy 1,76 kg, 1.4. buraczki wiórki 1,05 kg, 1.5. powidła śliwkowe 1,5 kg, 1.6. makaron jajeczny 4,5 kg, 1.7. makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg 1.8. ryż biały 4 kg, 1.9. kasza gryczana 2 kg, 1.10. herbatniki maślane 0,6 kg, 1.11. mleko UHT 7 l, 1.12. ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, 1.13. gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg, 1.14. szynka drobiowa 3 kg, 1.15. szynka wieprzowa mielona 2,1 kg, 1.16. pasztet wieprzowy 0,64 kg, 1.17. filet z makreli w oleju 1,7 kg, 1.18. cukier biały 4 kg, 1.19. olej rzepakowy 4 l; 3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering). 4. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań. 5. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin . 6. Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie. SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE: Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE: Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności. Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne rzesz podopiecznych to: włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa; grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne); pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej); pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym; wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne. |
||
KLAUZULA BEZPIECZEŃSTWA | |||
Informujemy, iż na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych i uchlania dyrektywy 95/46/WE. W związku z powyższym Organizacje Partnerskie:
realizujące Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących przetwarzają dane osobowe osób korzystających z pomocy żywnościowej obejmujące:
WW informacja jest wiążąca od 25 maja 2018 r. |