____________________________________ » Strona główna ____________________________________ » Pomoc Społeczna ____________________________________ » Rodzina ____________________________________ » Klub Senior + ____________________________________ » Dodatek osłonowy ____________________________________ » Kontakt ____________________________________ |
_____________________________________________________ _____________________________________________________ POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA INFORMACJI I DOKUMENTACJI ELEKTRONICZNEJ
_____________________________________________________
opublikowano: 2024-06 -14 .
Poniżej zamieszczamy dokument "POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA INFORMACJI I
DOKUMENTACJI ELEKTRONICZNEJ w Federacji Polskich Banków Żywności w
ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027"
"POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA INFORMACJI I
DOKUMENTACJI ELEKTRONICZNEJ w Federacji Polskich Banków Żywności w
ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027"
PRODUKTY Z BANKU ŻYWNOŚCI
opublikowano:
2024-02-26
.
Kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Tarnowie Opolskim informuje, że od dnia 26.02.2024r. można będzie składać wnioski w celu otrzymania produktów z Banku Żywności. AKTUALNE KRYTERIA TO :
Podczas kwalifikacji należy wykazać dochód netto za miesiąc poprzedzający złożenie wniosku. Podprogram 2023 przewiduje około 34 kg żywności na osobę. Artykuły: 1) Artykuły warzywne i owocowe − Groszek z marchewką − Koncentrat pomidorowy − Dżem truskawkowy 2) Artykuły skrobiowe − Makaron jajeczny świderki − Mąka pszenna − Kasza jęczmienna − Płatki owsiane − Herbatniki maślane − Kawa zbożowa rozpuszczalna 3) Artykuły mleczne − Mleko UHT − Ser podpuszczkowy dojrzewający 4) Artykuły mięsne − Szynka wieprzowa mielona − Szynka drobiowa − Pasztet wieprzowy − Szprot w oleju 5) Cukier − Cukier biały 6) Tłuszcze − Olej rzepakowy . 7) Dania gotowe − Fasolka po bretońsku Więcej informacji można uzyskać pod numerem telefonu: 774003550 wew.20 Wnioski należy składać w siedzibie Ośrodka przy ul. Cmentarnej 5 w Tarnowie Opolskim w godzinach urzędowania: Poniedziałek 7-16 Wtorek-czwartek 7-15 Piątek 7-14 POPŻ 2014-2020 PP 2021 Plus - efekty ___________________________________________________________ opublikowano:
2023-10-27
.
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Tarnowie Opolskim z terenu województwa opolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Opolu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 PP 2021 Plus współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie kwiecień 2023 – wrzesień 2023. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie zestaw roczny artykuły spożywczych: powidła śliwkowe, makaron jajeczny mleko UHT szynka wieprzowa mielona cukier biały olej rzepakowy o wadze min. 10 kg. Pomoc żywnościowa trafiła do 226 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Tarnów Opolski. Osobom potrzebującym przekazaliśmy 2,11460 ton żywności w formie paczek żywnościowych. Program Operacyjny POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 ___________________________________________________________ opublikowano:
2022-04-02
.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM 2021 CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2021 – czerwiec 2022, a jej celami szczegółowymi są: a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ, b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym, c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ, d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne. OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2021 – czerwiec 2022 Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa opolskiego która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących. KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI: 1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z po-mocy społecznej, tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 PLN dla osoby w rodzinie (od 01.01.2022 - 1707,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1320,00 PLN dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie. 2. Sposób kwalifikacji:1 · OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób; · OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy; · OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na pod-stawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych]. ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH: Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków. 1. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 28,17 kg w tym:
2. Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2021 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2021. 3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering). 4. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2021 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 22,5 KG). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 6 grup artykułów spożywczych. 5. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań. 6. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin. 7. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie. SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE: Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE: Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS: · warsztaty kulinarne; · warsztaty edukacji ekonomicznej; · warsztaty dietetyczne; · warsztaty niemarnowania żywności, · inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej. Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności. Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to: · włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa; · grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne); · pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej); · pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym; · wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne. ___________________________________________________________ opublikowano:
2022-04-02
.
POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Tarnowie Opolskim z terenu województwa opolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Opolu z siedzibą w Luboszycach realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze: - warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku); - skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa - - - zbożowa rozpuszczalna), - mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający), - mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju), - cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy), - tłuszcze (olej rzepakowy). Pomoc żywnościowa trafiła do 224 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Tarnów Opolski. Wydaliśmy osobom potrzebującym: - 11,55408 ton żywności; - 1110 paczek żywnościowych; W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztaty edukacyjnych w ramach działań towarzyszących: Kulinarnych - 1 spotkanie dla 25 uczestników ___________________________________________________________ Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego. Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie. Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności: 1. włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, 2. pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej), 3. wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie: 1. warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych, 2. warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia, 3. programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności, 4. warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych). Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest: 1. dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań, 2. współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej, 3. oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach), 4. kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym. Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności [Organizacja Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji Partnerskich Lokalnych – OPL]. Od września 2019 zapraszamy do składania wniosków na pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Podprogam 2019. Kryterium dochodowe uprawniające do skorzystania z programu wynosi odpowiednio:
1402zł. netto - dla osoby samotnie gospodarującej 1056zł. netto - dla osoby w rodzinie
PODPROGRAM 2018 realizowany w Gminie Tarnów Opolski w okresie od 1 sierpnia 2018 r. do 31 maja 2019 r.
Z pomocy w postaci paczek żywnościowych skorzystało w gminie Tarnów Opolski 126 rodzin, w tym 287 osób. W czasie trwania programu liczba osób się zmieniała. Ostatecznie w miesiącu maju 2019 r. liczba osób korzystających z programu w poszczególnych miejscowościach przedstawiała się następująco:
W czasie trwania programu żywność wydawana była systematycznie średnio co 2 miesiące. W trakcie trwania podprogramu pracownicy w każdej miejscowości należącej do naszej gminy wydawali paczki 5 razy . Wydano 1410 paczek żywnościowych. W gminie Tarnów Opolski rozdano łącznie 13922,14 kg żywności. Każda osoba biorąca udział w programie otrzymała ok.49 kg żywności. Z programu skorzystało 169 kobiet i 118 mężczyzn, w tym 75 osoby w wieku poniżej 15 lat i 38 osoby w wieku powyżej 65 lat. Z całej grupy odbiorców 40 osób legitymowało się orzeczeniem o niepełnosprawności. W gminie Tarnów Opolski odbyły się działania towarzyszące w postaci warsztatów kulinarnych, które cieszyły się sporym zainteresowaniem ze strony odbiorców. Zbieraniem wniosków, wydawaniem skierowań, prowadzeniem dokumentacji i dystrybucją żywności zajmowali się pracownicy GOPS w Tarnowie Opolskim. Żywność dowożona była z Banku Żywności w Opolu z siedzibą w Luboszycach. PODPROGRAM 2017 realizowana w Gminie Tarnów Opolski w okresie od 1 sierpnia 2017 r. do 31 maja 2018 r.
Z pomocy w postaci paczek żywnościowych skorzystało w gminie Tarnów Opolski 147 rodzin, w tym 355 osób. W czasie trwania programu liczba osób się zmieniała. Ostatecznie w miesiącu maju 2018 r. liczba osób korzystających z programu w poszczególnych miejscowościach przedstawiała się następująco:
W czasie trwania programu żywność wydawana była systematycznie średnio co 2 miesiące. W trakcie trwania podprogramu pracownicy w każdej miejscowości należącej do naszej gminy wydawali paczki 5 razy . Wydano 1645 paczek żywnościowych. W gminie Tarnów Opolski rozdano łącznie 17.850,80 kg żywności. Każda osoba biorąca udział w programie otrzymała ok.51 kg żywności. Z programu skorzystało 195 kobiet i 151 mężczyzn, w tym 102 osoby w wieku poniżej 15 lat i 33 osoby w wieku powyżej 65 lat. Z całej grupy odbiorców 36 osób legitymowało się orzeczeniem o niepełnosprawności. W gminie Tarnów Opolski odbyły się działania towarzyszące w postaci warsztatów ekonomicznych, które cieszyły się sporym zainteresowaniem ze strony odbiorców. Zbieraniem wniosków, wydawaniem skierowań, prowadzeniem dokumentacji i dystrybucją żywności zajmowali się pracownicy GOPS w Tarnowie Opolskim. Żywności dowożona była z Banku Żywności w Opolu z siedzibą w Luboszycach. _________________________________________________________________
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
KLAUZULA BEZPIECZEŃSTWA | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Informujemy, iż na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych i uchlania dyrektywy 95/46/WE. W związku z powyższym Organizacje Partnerskie:
realizujące Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących przetwarzają dane osobowe osób korzystających z pomocy żywnościowej obejmujące:
WW informacja jest wiążąca od 25 maja 2018 r. |